Kansanedustaja Harry Harkimo, ay-liike ja paikallinen sopiminen

Liikemies, kansanedustaja Harry Harkimo jaksaa päivästä toiseen toistaa samoja teemoja: Ay-liikeen valta on murrettava, tilinpäätökset tulee julkistaa ja paikallista sopimista tulee lisätä. Suomen epätyytyväisimmän ihmisen Aina Inkeri Ankeisen vakiovastaus sopisi tähänkin teemaan.

Erityisesti Harkimon hampaissa näyttää olevan Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ja sen jäsenjärjestöt. Kehottaisin Harkimoa tutustumaan esimerkiksi Metallityöväen liiton ja Teknologiateollisuuden sopimusalan paikallisiin sopimuksiin. Siellä paikallinen sopiminen on arkipäivää.

Nykyisissä ja entisissä valtion virastoissa paikallinen sopiminen ei ole niin yleistä kuin yksityisellä sektorilla. Tämä johtuu monista syistä, joista yksi keskeisimmistä on se, ettei paikalliselle sopimiselle nähdä tarpeita. Virkamiestähän voidaan käskeä ja määrätä, mutta työsopimussuhteisen kanssa pitäisi sopia asioista. Paikallisessa sopimisessa onkin tässä mielessä kyse valtavasta periaatteellisesta muutoksesta, joka esimerkiksi yliopistojen osalta tapahtui nykyisen yliopistolain astuessa voimaan 1.1.2010. Määräämisestä pitäisi edetä sopimisen tielle.

Uuden keskusjärjestön kariutuminen antoi Harkimon tapaisille ay-liikkeen murtajille uutta pontta äänenpainoihin. Ay-liike ei kuitenkaan ole jäänyt tämän jälkeen toimettomaksi, ja tulemme kuulemaan jatkossakin uutisia uudistuvasta ammattiyhdistysliikkeestä. Harkimon märkä uni ay-liikkeen romahtamisesta on toiveunta.

Valmistaudumme vahvasti perinteiseen liittosopimuskierrokseen. EK:n päätös irtisanoa keskusjärjestösopimukset aiheuttaa ensin liittosopimuskierroksen, jossa keskusjärjestötasolla aikoinaan sovitut asiat neuvotellaan uudestaan työehtosopimuksiin. Sen jälkeen käydään uusi kierros perinteiseen liittosopimuskierroksen tapaan.

Ehkä Harkimo voisikin seuraavaksi kertoa, miten hän on työnantajana toimiessaan edistänyt paikallista sopimista?

Juha Riepponen
Kirjoittaja on YHL:n liittovaltuuston puheenjohtaja ja Itä-Suomen yliopiston pääluottamusmies