YHL: Henkilöstöstä höylääminenkö Aalto-yliopiston ainoa vaihtoehto?

Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL on huolestunut tieteenteon ja opetuksen edellytyksistä yliopistojen hakiessa säästöjä henkilöstöstä. Viimeisimpänä yt-neuvotteluista kertoi Aalto-yliopisto, jonka arvioima vähennystarve on enintään 350 henkilöä.

Aalto-yliopisto ilmoitti tänään maanantaina aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut jotka koskevat koko henkilöstöä professoreita lukuun ottamatta. Työnantajan alustavien arvioiden mukaan mahdollinen vähennystarve on enintään 350 henkilöä. Yliopistossa työskentelee noin 4600 työntekijää.

Aalto-yliopiston henkilöstöyhdistyksen pääluottamusmies Seija Kilman mukaan yhteistoimintaneuvotteluja oli odotettu pelonsekaisin tunnelmin.

– Näyttää siltä, että yliopistot eivät osaa vähentää kuluja muulla tavoin kuin höyläämällä henkilöstömäärää.

Neuvotteluiden tavoitteena on sopeuttaa yliopiston toimintaa heikentyneessä taloustilanteessa. Valtio leikkaa Aalto-yliopiston rahoitusta noin 66 miljoonalla eurolla vuoden 2018 loppuun mennessä. Leikkaukset koostuvat muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön yliopistolle jakaman rahoituksen sekä Tekesin rahoituksen leikkauksista.

– Hallituksen tehtyä päätöksensä suurista määrärahaleikkauksista oli odotettavaa, että yliopistoissa käynnistyy yt-menettelyjä, sanoo Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliiton puheenjohtaja Satu Henttonen.

Neuvotteluja onkin käyty jo useissa yliopistoissa: Esimerkiksi Lappeenrannan teknillinen yliopisto sai neuvottelut päätökseen viime perjantaina ja tänään maanantaina Aalto päätti aloittaa omansa.

– On todella huolestuttavaa, että maamme korkein opetus ja tutkimus ajetaan tilanteeseen, jota leimaa kasvava epävarmuus ja entistä hauraammat tukirakenteet. Yliopistojen profiloituminen on suuren laivan kääntämistä ja kestää varmasti kauemmin kuin vuosibudjetin tarkastelu.

 

Lisätietoja:

Seija Kilma, pääluottamusmies, 050 511 2068

Satu Henttonen, puheenjohtaja, 040 524 9199

 

Korjaus 13:10: Yliopistossa työskentelee yhteensä noin 4600 henkilöä. Aiemmassa versiossa määräksi ilmoitettiin virheellisesti 4100.