Universitas: Naiset kotiin, sanoo hallitus

Tasan-liike haluaa tasa-arvon takaisin yhteiskunnalliseen keskusteluun. Viime keväänä kuvat hallitusneuvotteluista herättivät huolta: työryhmissä oli enimmäkseen miehiä. Miehinen puheenjohtajakolmikko Juha Sipilä, Alexander Stubb ja Timo Soini taputtelivat toistensa selkiä.

Sama meno näkyi hallituksen kokoonpanossa ja hallitusohjelmassa. Sipilän hallituksessa naisia on vain viisi, miehiä yhdeksän. Hallitusohjelmassa ei ole erillistä tasa-arvotavoitetta ja -ohjelmaa.

Itse asiassa hallitusohjelma näyttää siltä, että tavoitteena on saada miehet töihin ja naiset kotiin.

Miten se tapahtuu?

Hallituksen tavoitteena on hidastaa Suomen velkaantumista suurilla leikkauksilla. Leikkaukset osuvat usein pienipalkkaisiin naisiin ja lisäävät helposti irtisanomisia ja heikentävät toimeentuloa.

Leikkauslistalla ovat sairaslomapalkat ja naisvaltaisen julkisen alan pitkät lomat, joilla on aikanaan perusteltu matalia palkankorotuksia.

Naisiin osuu myös alle vuoden määräaikaisuuksien vapauttaminen perusteista, koska naiset tekevät pätkätöitä enemmän kuin miehet. Hallituksen suunnittelemat päivähoidon leikkaukset kohdistuvat lastentarhanopettajiin ja lastenhoitajiin – ja tietenkin myös päiväkotilasten vanhempiin.

Päiväkotien ryhmäkoot ovat kasvamassa. Jos hallitus saa tahtonsa läpi, on tulevaisuudessa yksi aikuinen kahdeksaa lasta kohden eli lasten määrä kasvaa yhdellä. Jos lapsille ei voida tarjota riittävän hyvää päivähoitoa, luultavasti moni, yleensä nainen, miettii entistä tarkemmin, kannattaako töihin jo palata.

Myös vanhempainvapaan korvaustason ja lomakertymän heikentäminen koskevat lähes yksinomaan äitejä, koska isistä vain harva pitää vanhempainvapaata.

Tasan tasa-arvon puolesta

Näitä huononnuksia vastustamaan syntyi kesällä Tasan! -liike, johon ydinjoukoksi lähti parin päivän varoajalla noin sata ruuhkavuosiaan elävää naista. Kesälomien loppuessa mukaan oli lähtenyt jo yli 700 naista. Liike haluaa tuoda sukupuolten välisen tasa-arvon takaisin yhteisiin kansallisiin tavoitteisiin.

– Yleinen keskusteluilmapiiri heilahti viime keväänä aiempaa konservatiivisempaan suuntaan. Silti oli yllätys lukea hallitusohjelma, joka oli niin selkeästi heikentämässä sukupuolten välistä tasa-arvoa, sanoo liikkeen perustanut Jenni Korkeaoja. Hän työskentelee Elintarviketyöläisten Liiton työttömyyskassan johtajana.

Korkeaoja uskoi tasa-arvon heikentämisen olevan työtapaturma, joka on korjattavissa.

– Oli pakko tehdä jotakin ja osoittaa, että suomalaiset eivät ole enää valmiita palaamaan takaisin perinteiseen sukupuolten väliseen työnjakoon.

Tasan! -liikkeen tavoitteena on herättää julkista keskustelua tasa-arvokysymyksistä muun muassa seminaarien, tapahtumien ja mielipidekirjoitusten avulla tiiviissä yhteistyössä kulttuuri- ja yrityselämän kanssa. Liike nostaa esille suomalaisia, vahvoja naisia esimerkkeinä naisten merkityksestä Suomen menestykselle. Kantavana teemana on osoittaa, että sukupuolten välinen tasa-arvo on osa suomalaista menestystarinaa myös tulevaisuudessa.

– Pieni kansankunta ei voi pudottaa naisia työelämästä taloudellisestikaan vaikeina aikoina. Suomalainen nainen on koulutettu, osaava ja tärkeä osa yhteiskuntaa myös muualla kuin kotona. Kun naiset tekevät osansa työelämässä, myös miesten on helpompi toimia tasaveroisina vanhempina ja hoivaajina, Korkeaoja sanoo.

Tasan on mukana muun muassa valmistelemassa hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa, ja haluaa näin saada tasa-arvovaikutukset mukaan päätöksentekoon. Liike vaatii, että hallitus tekee heti kunnianhimoisen tasa-arvo-ohjelman kaudelleen.

Teksti: Elina Venesmäki

Lisätietoa Tasan! -liikkeestä: tasannyt.wordpress.com

 

Kirjoitus löytyy Universitaksen viimeisimmästä numerosta, joka on postitettu kaikille jäsenille. Voit lukea lehden myös verkossa.