Työntekijöitä lyödään päivittäin

Maamme hallituksen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen puhuu halveksivasti työntekijöistä, jotka tukevat opetusta ja tutkimusta yliopistoissa. Jäsenistömme on loukkaantunut. Ministeri kertoo avoimessa kirjeessään (27.10.) kuinka ”nykytila, jossa jopa 40 prosenttia henkilöstöstä työskentelee muissa kuin opetus- ja tutkimustehtävissä, ei varmasti kenenkään mielestä ole tyydyttävä.”

”Tiedän milloin minusta puhutaan ja tiedän, milloin minun tehtäväni ei ole ilmeisesti tärkeää tai tyydyttävä opetusministerin mielestä”, kommentoi eräs jäsenemme.

Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL:n ja sen jäsenten mielestä 40 prosenttia on tyydyttävä taso, koska me tiedämme, mitä he tekevät. Ministerikin voisi selvittää tämän perusteettoman leimaamisen sijaan.

Turun yliopiston tietoturvapäällikkö ja YHL:n varapuheenjohtaja Mats Kommonen sanoi Yliopistopäivä-seminaarissa 16.10. pitämässä puheessaan:

– Meidän työmme ei ole yhtä näkyvää ja selkeää kuin kätilön, mutta meillä on heidän kanssaan muutakin yhteistä kuin leikattavat palkat. Tieteen, oivalluksen ja oppimisen ihmeeseen kuuluu hetkiä, joissa on onnen kyyneliä; jotakin uutta ja ihmeellistä ilmestyy maailmaan.Vaikka luomistyön ja idean on tässäkin ihmeessä kylvänyt joku toinen, me olemme hetken koittaessa paikalla varmistamassa, että kaikkien on hyvä olla ja kaikki toimii. Huolehdimme, että kaikilla on turvallista, ja että tieteen harjoittaja voi keskittyä omaan onnelliseen hetkeensä ilman huolta seinien kaatumisesta. Varmistamme, että uusi inhimillisen viisauden jyvänen huolehditaan oikealle paikalleen, punnitaan ja kirjataan.

Kuten Kommonen puheessaan huomautti, tämä työ tapahtuu kulissien takana eikä sen merkitystä ymmärretä. Arvonannon sijaan siitä tehdään syntipukki, jota rangaistaan leikkauksin, joita väitetään tehostamiseksi, kehittämiseksi, uudistamiseksi tai kilpailukykyloikan tekemiseksi.

Jäsenistömme tekemä työ ei ole itsetarkoituksellisen byrokratian pyörittämistä vaan yliopiston toiminnalle välttämättömiä perustehtäviä. Ilman tätä työtä ja sitä tekeviä ammattilaisia yliopistojen infrastruktuuri kaatuisi.

Yliopisto tarvitsee tekijänsä joka tehtävään. Tehdään kerralla oikein.

Satu Henttonen

Kirjoittaja on Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL:n puheenjohtaja.