Työllisyys- ja kasvusopimus yliopistolaisten näkökulmasta

Työllisyys- ja kasvusopimuksen toisen jakson palkkaratkaisusta sovittiin maanantaina 15.6. Palkkojen yleiskorotus on 16 euroa kuukaudessa, kuitenkin vähintään 0.43 prosenttiyksikköä.  TYKA-sovun löytyminen oli tärkeää ja se helpottaa paineita tulevissa yhteiskuntasopimusneuvotteluissa, joiden takaraja on 21. elokuuta.

Tällä kertaa yleiskorotusten heijastumisista eri alojen sopimuksiin sovittiin toisin kuin viime kerralla. Sopimuksen mukaan taulukkopalkkojen korottaminen tai henkilökohtaisen palkan eri osien korotusvaikutukset eivät saa johtaa yleiskorotuksen ylittäviin henkilökohtaisten palkkojen korotuksiin. Näin ollen täytyy tehdä laskelmia, joilla palkankorotukset saadaan sovitettua yliopistojen taulukoihin.  Tänään tiistaina kokoontunut Yliopistojen yleisen työehtosopimuksen pääneuvotteluryhmä päätti aikataulusta, jossa sovitaan TYKA-korotusten kohdentamisesta yliopistojen palkkoihin.

Pardian puheenjohtaja Niko Simola on todennut, että sekalinjainen malli palvelee pieni- ja keskituloisia sekä tasa-arvoa, johon voimme myös YHL:ssä tyydytyksellä yhtyä. Jäsenistömme palkkauksen ostovoima on turvattu tällä sopimuksella ja voimme odottaa yliopistotyönantajien selviävän tällä maltillisella palkkaratkaisulla tulevasta vuodesta vähentyvien määrärahojen paineessa.

Satu Henttonen
puheenjohtaja

Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL