Taideyliopiston pääluottamusmies: Uutinen yt-neuvotteluista yllätti henkilöstön

Taideyliopiston yt-neuvottelut alkoivat torstaina 27.4. Pääluottamusmies Keijo Lahtinen pitää aikataulua kireänä ja moittii yliopistoa pimennossa tapahtuneesta valmistelusta.

Taideyliopiston yt-neuvottelut alkoivat torstaina 27.4. pääluottamusmiesten ja työnantajien edustajien välisellä tapaamisella. Neuvottelujen piirissä on yliopiston muu kuin opetus- ja tutkimushenkilöstö eli noin 340 henkilöä. Alustavien arvioiden mukaan irtisanomisia olisi enintään 30.

Neuvottelujen kohteena olevaa henkilöstöä edustava Keijo Lahtinen on ollut tiiviissä yhteydessä tulevaisuudestaan huolestuneisiin työntekijöihin.

– Henkilöstön päällimmäisinä kysymyksinä ovat olleet muun muassa neuvotteluiden äkillisyys ja henkilöstövähennysten laajuus suhteessa muun henkilöstön kokonaismäärään, Lahtinen sanoo.

Taideyliopisto ilmoitti yt-neuvottelujen käynnistämisestä viime viikolla. Tieto neuvotteluiden alkamisesta tuli Lahtisen mukaan täytenä yllätyksenä koko työyhteisölle.

– Työnantaja on toistuvasti kertonut, ettei henkilöstövähennyksille ole Taideyliopistossa tarvetta, joten uutinen tuli todella puun takaa. Se herätti hämmennystä ja olemme olleet todella pettyneitä ja järkyttyneitä asiasta.

Taideyliopisto pyrkii paikkamaan neuvotteluilla 4,5 miljoonan euron rahoitusvajetta, jonka yliopiston perusrahoitukseen kohdistuneet leikkaukset ovat aiheuttaneet yhdessä kasvavien kulujen kanssa. Henkilöstön lisäksi säästöjä haetaan myös akateemisen toiminnan supistamisesta ja muista kuluista. Työnantajan tavoitteena on saada neuvottelut päätökseen kuudessa viikossa.

Lahtisen mukaan kireä aikataulu on herättänyt ihmetystä henkilöstön keskuudessa.

– Työntekijöiden edustajina aiomme kuitenkin käyttää kaiken tarvittavan ajan neuvotteluihin ja vaihtoehtoisten säästökohteiden hakemiseen, hän toteaa.

 

Lisätietoja: Keijo Lahtinen, 050 526 2013, keijo.lahtinen(at)uniarts.fi