Pysähtymisen paikka

Loma. Vuodenajasta riippumatta se tarkoittaa usein sitä, että viimeiset pari viikkoa ennen lomaa tekee töitä entistä tiiviimmällä tahdilla, jotta voisi jäädä hyvillä mielin lomalle. Vielä pari kokousta lisää kalenteriin, muutama ylimääräinen tapaaminen yhteistyön merkeissä ja uusien suunnitelmien kommentointia pinossa olevien lisäksi. Pidempiä päiviä, lyhyempiä lounaita, useampia pöydälle jääneitä kahvikuppeja. Ihan kuin päästäkseen lomalle pitäisi ensin tehdä loma-ajankin työt. Ja vähän valmistella seuraaviakin.

Kiire jää helposti päälle, kun loma alkaa. Pahimmillaan lomakin alkaa tuntua suorittamiselta, vähän kuin työn jatkeelta mutta sentään eri ympäristössä. Sellaiselta lomalta palaa aiempaa väsyneemmillä aivoilla varustettu Tunnollinen Työntekijä. Sellainen, joka on huomaamattaan estänyt Lomaa tekemästä tehtäväänsä. Loma ei voi antaa lomailijalle parastaan, jos sille ei anna elämässään tilaa.

Mitä tehdä, että Loma saisi tilaa tehdä oman työnsä? Sen voi aloittaa pysähtymällä tietoisesti. Ei ryntäilyä. Ei palaverin aikana vaivihkaa kirjoitettuja sähköposteja eikä vilkuilua seuraavan tapaamisen papereihin.  Sen sijaan pysähtyy, reilusti ja tietoisesti. Ottaa hetkeksi aikaa itselleen ja antaa ajatusten tulla. Mitä tarvitsee, mikä on aidosti tärkeää. Mihin kannattaa keskittyä. Mistä saa itselleen energiaa, mikä innostaa jatkamaan. Mihin tarvitsee muutosta ja miten se on mahdollista toteuttaa.

Kun on pysähtynyt tietoisesti ensimmäisen kerran, on siitä helppo tehdä tapa. Hetki keskittymistä ennen palaveria, enemmän aikaa itselle ennen neuvotteluja. Pieni tauko ennen kuin siirtyy seuraavaan tehtävään, muutama rauhallinen ajatus ennen esiintymistä. Rohkaisevia sanoja ja kiitosta myös itselle, ei aina vain toisille. Pysähtyminen ja ajatuksille ajan antaminen antaa tilaa muuttua siksi ihmiseksi, joka haluaa olla. Siihen tarvitaan myös pidempää pysähtymistä, lomaa.

Sari Kuusela
Kirjoittaja on organisaatioelämän kehittäjä ja vallasta ja vuorovaikutuksesta väitellyt YTT ja tietokirjailija, jonka ajatuksiin voit tutustua lisää blogissa www.organisaatioelamaa.fi