Puheenjohtajan kesätervehdys

Satu HenttonenYHL:n näkökulmasta talvi oli ankara. Yliopistosektorin neuvottelut menivät pitkiksi eivätkä ratkenneet ilman sovittelua. Muitakin sopimuksia neuvoteltiin ja Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluyhtiön uusi työehtosopimus syntyi melkoisella vauhdilla, mutta tyydyttävän tasoisena.

Talven mittaa saatiin oppia monista asioista. Valmistautuminen tulevaan on jo alkanut. Tulevaisuus tuo tullessaan muutoksia ja asettaa viestinnällisiä haasteita. Vanha sanonta, että kaikki mahdollinen tehdään heti ja mahdottoman tekemiseen menee pidempi aika, toimii edelleen.

Tänä keväänä olen iloinnut erityisesti siitä, että yliopistojen yleiseen työehtosopimukseen saatiin kaksi asiaa, jotka olivat jäseniltä tulleita sopimustavoitteita. Toinen oli kudosten, solujen ja elinten luovutus sairauslomaan oikeuttavaksi ajaksi ja toinen ylityömääräysten pyöristyssääntö. Olen iloinen myös pääsopijajärjestöjen neuvottelijoiden hyvästä yhteistyöstä, joka on jatkunut ja johon voimme luottaa jatkossakin.

YHL:ssä päästiin takamatkalta Pardian järjestöllisen ratkaisun suunnitteluun, kun päätyönä olivat neuvottelut. Olemme arvioineet järjestöllistä ratkaisua monelta eri kantilta: etuja, ongelmia ja uhkia. Jäsenten edunvalvonnan parantaminen ei valtamediamme mukaan ole todellinen syy liittofuusioihin vaan jäsenmäärän väheneminen. Totta on sekin, mutta tärkeintä on kyetä ennakoimaan tulevaisuutta ja hakea sen vuoksi järjestöllistä voimaa yhdentymisestä. Mahdollisimman yhtenäisen Pardian eli mahdollisimman monen jäsenjärjestön ja jäsenen siirtyminen Ammattiliitto Prohon mahdollistaa edunvalvonnassa saavutetun imagon säilyttämisen. Brändimme on hyvä. Työnantajat, eri sidosryhmät ja muut ammattiliitot haluavat tehdä yhteistyötä toimijoidemme kanssa jatkossakin.

Jäsenkontaktit ovat erittäin tärkeitä. Toivon, että kaikki jäsenet pääsevät infotilaisuuksiin, joita järjestämme syksyllä järjestöasioista. YHL toteutti toisen kerran Virikeviikonlopun ja jäsenet noudattivat kutsua. Kävimme hyvää keskustelua työelämän tärkeistä asioista uimisen ja metsäkävelyn lomassa. Kiitän jäseniämme kaikista yhteydenotoista ja ottakaa yhteyttä vastakin.

Kylmästä keväästä siirryttiin kertaheitolla kesään. Hellelukemat näillä leveyspiireillä ovat harvinaisia. Vaikkei hellettä ei ole kolmea kuukautta, nautitaan kauniista päivistä.

Toivotan kaikille tämän blogin lukijoille hyvää kesää ja rentouttavaa lomaa!

 

Satu Henttonen
Kirjoittaja on Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL:n puheenjohtaja.