Yliopistoneuvottelujen surkea palkankorotusesitys oli pettymys

Palkansaajajärjestöt ja yliopistotyönantajia edustava Sivistystyönantajat jatkoivat keskiviikkona 7.2. neuvotteluja yliopistojen uudesta työehtosopimuksesta.

Tapaamisessa jatkettiin aikaisemmin keskeytynyttä keskustelua työehtojen tekstimuutosten kokonaisuudesta. Sopimuksen teksteissä on edelleen huomattavia erimielisyyksiä. Käytännössä mistään ei ole yksimielisyyttä. Lisäksi työnantaja antoi ensimmäisen esityksensä palkankorotuksiksi, joka oli tasoltaan vain murto-osan viime aikoina solmittujen sopimusten yleisestä linjasta. Palkansaajajärjestöt totesivat, ettei ehdotetulla tasolla synny sopimusta.

Työnantaja tiesi tarjouksen tehdessään, ettei se voi mitenkään olla sopimuksen osana, joten tarjous oli siis tahallisen huono. Esitys kuvaa osuvasti työnantajan väheksyvää asennetta yliopistojen henkilökuntaa kohtaan, mikä on näkynyt koko kahden kuukauden neuvotteluprosessin ajan.

Seuraava mahdollisuus neuvottelujen jatkamiselle on maanantaina 12.2. Jatkamisen edellytyksenä on, että työnantaja tekee asiallisen palkankorotustarjouksen.

Yliopistojen sopimuskausi on päättynyt tammikuun lopussa. Työehtosopimukseen kohdistuville työtaistelutoimille ei siten ole laillisia esteitä. YHL valmistautuu pääsopijayhteistyössä vauhdittamaan neuvottelutoimintaa työtaistelutoimilla yliopistoissa.

Pardian neuvottelijoina ovat lakimies Ira Kyntäjä sekä YHL:n puheenjohtaja Satu Henttonen. Yliopistojen työehtosopimus neuvotellaan Sivistystyönantajat ry:n kanssa. Muita pääsopijajärjestöjä ovat Palkansaajajärjestö Pardian lisäksi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Neuvottelu-uutiset löytyvät kootusti Pardian verkkosivuilta. Uutisoinnissa ovat käytössä myös Facebook ja Twitter.

 

Lisätietoja:
Ira Kyntäjä, Pardian lakimies, ira.kyntaja(at)pardia.fi
Satu Henttonen, YHL:n puheenjohtaja, satu.henttonen(at)yhl.fi

Päivitetty 8.2. klo 10.55