Nyt on korkea aika liittyä liittoon

Maan hallituksen eilinen ilmoitus on herättänyt niin huolta kuin raivoa.
Hallituksen aikeissa on leikata sairauslomalla olevilta sekä sunnuntaityötä tekeviltä, lyhentää julkisen sektorin vuosilomia sekä tehdä loppiaisesta ja helatorstaista joko työpäivä tai palkattomia vapaapäiviä. Aikaisin ajankohta, jolloin muutettu lainsäädäntö voisi vaikuttaa yliopistosektorin sopimukseen, on 31.1.2017 jälkeen, jolloin alkaa seuraava sopimuskausi.

Esityksessä on kyse myös muustakin. Siinä halutaan kävellä ammattiliittojen yli ja estää sopimasta paremmin edellä mainituista kurjistuksista. Samaan aikaan hallitus yhdessä työnantajaosapuolen kanssa haluaa myös lisätä paikallista sopimista. Käytännössä tässä raotetaan Pandoran lipasta: Mikäli esityksen annetaan livahtaa lävitse sellaisenaan, lippaasta on luvassa jatkossa lisää kurjistuksia kaikkialle työelämään.

Keskusjärjestöt harkitsevat tällä hetkellä toimia, joilla vastustetaan hallituksen suunnitelmia ja tulemme yhdessä muiden kanssa olemaan niissä mukana. Neuvottelu- ja sopimustoimintaa ei saa ajaa alas. Työvoiman on oltava valtiovallan suojeluksessa ja periaate siitä, että työlainsäädännössä säännellään minimitasot ja sopimuksissa saa sopia toisin ja paremmin, on säilytettävä.  Myös YHL tulee tekemään kaikkensa, jotta heikennyksiä ei tule.

Seuraavasta sopimuskierroksesta halutaan ns. liittokierrosta, jossa eri alat neuvottelevat itsenäisesti ilman raamia tai tulopoliittista kokonaisratkaisua. Odotettavissa on todella vaikea kierros, johon neuvottelijamme tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen.

Työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta on puolustettava. Siksi YHL ja muut ammattiliitot nostavat järjestöllistä valmiutta puolustaa jäsentensä etuja. Tarvitsemme joukkojen voimaa, jotta työelämän kurjistamiselle saadaan piste. Kerro kaverille ja tule mukaan, nyt jos koskaan on korkea aika liittyä liittoon!

Satu Henttonen, YHL:n puheenjohtaja