Mielenilmaus 18.9.2015 Rautatientorilla

Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL ry. osallistuu palkansaajajärjestöjen yhteiseen mielenilmaukseen Helsingin Rautatientorilla 18.9.2015 klo 11 alkaen STTK:n ja Palkansaajajärjestö Pardian päätösten mukaisesti. Rautatientorilla on järjestettyä ohjelmaa klo 11.30–12.15.

Ohjeita Rautatientorille tuleville

Kokoontumispaikka klo 10.45-11.00 on Ateneumin edessä, josta siirrymme torille. Tunnuksena YHL:n lippu. Laita rintapieleen YHL:n pinssi tai/ja musta nauha. Pinssejä jaossa paikan päällä.

Työsuhteinen jäsen

Mielenilmaukseen osallistuminen on laillinen poliittinen toimenpide, johon järjestön päätöksen mukaisesti olet oikeutettu osallistumaan. Työnantaja ei saa estää sinua osallistumasta. Jos osallistuminen tilaisuuteen Rautatientorilla ei ole sinulle muista syistä mahdollista tai järkevää, ole töissä normaalisti. Kaikki jäsenet voivat osallistua mielenilmaukseen allekirjoittamalla nettiadressin: terveisethallitukselle.fi Voit myös kantaa rinnassasi YHL:n pinssiä tai/ja mustaa nauhaa.

Työnantajaliitolta saadun tiedon mukaisesti yliopistot todennäköisesti suhtautuvat poissaoloon siten, että se hoituu pääkaupunkiseudulla ulosleimauksella. Sen sijaan niitä työntekijöitä, jotka mahdollisesti lähtevät maakunnista Helsinkiin osallistumaan Rautatientorin mielenilmaukseen, suositellaan pitämään lomapäivä tai saldovapaa. Muuten heiltä pidätetään päivän palkka.

Virkasuhteinen jäsen (Cimo, Opetushallitus, Suomen Akatemia, Varastokirjasto ja Pelastusopisto)

Virkamiehistä osallistuvat pääkaupunkiseudulla (Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Vantaa, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Siuntio ja Tuusula) työskentelevät siten, että mielenilmaisuun osallistuakseen virkapaikalta voi poistua klo 10.00 alkaen ja virkapaikalle tulee palata viipymättä mielenilmaisun päättymisen jälkeen, kuitenkin klo 15.00 mennessä.

Järjestöpäätös suojaa työntekijää

Järjestöt kantavat seuraukset mahdollisista sanktioista, jos työnantaja haastaa järjestöt työtuomioistuimeen. Työnantaja voi pidättää palkasta mielenilmaisuun käytetyn työajan tai vaatia tekemään sen takaisin, mikä jää työntekijän kontolle.
 

Mielenilmauksen ulkopuolelle rajatut tehtävät

Liiton toimet eivät ole suunnattuja yliopistoa tai virastoa vastaan, joten jäsenistö voi sopia keskenään, miten sellaiset tehtävät, joiden tekemättä jättäminen voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa yliopiston tai viraston omaisuudelle tai terveydelle tai pitkän tutkimusprosessin katkeamiselle,  hoidetaan mielenilmauksen aikana.
 

Kuljetukset

Yhdistyksille lähetetyssä jäsentiedotteessa on ollut hieman tietoa kuljetuksista. Uutena tietona, SAK:n alueelliset toimipisteet ovat käynnistäneet bussikuljetusten organisoinnin yhteistyössä SAK:n jäsenliittojen sekä Akavan ja STTK:n aluetoimijoiden kanssa. Kyytiin otetaan kaikki halukkaat liitosta ja keskusjärjestöstä riippumatta.

Ohjeet kuljetuksiin ilmoittautumisille tapahtuman Facebook-sivuilla.