Me olemme yliopisto 2.0

Työehtosopimusneuvottelut ovat juntturassa ja järjestöllistä valmiutta on nostettu. Työnantajapuolen tiedetään valmistautuneen omilla ohjeilla. Työntekijöiden arvostus on laskenut yliopistoissa tämän fantastisen uuden yliopistolain aikana. Joissakin yliopistoissa yt-ovi on auennut useaan otteeseen. Juhlapuheissa muistettu tärkein voimavara on pelolla, uhkauksilla ja kiristyksellä johdettu nöyräksi ja kuuliaiseksi. Ajatellaan, että säilyyhän työpaikkani, kun yritän olla hajuton, mauton ja näkymätön.

Itse olen käyttänyt Pekka ja susi -vertausta.  Liian kauan on yliopistotyönantaja huutanut niukkuutta. Taseet ovat näyttäneet toista. Emme usko, ettei työntekijöille voisi maksaa yleisen linjan mukaisia korotuksia. Emme usko, ettei työntekijöiden arvostus saisi näkyä palkassa. Tarvitaan kilpailukykyisiä palkkoja ja palkkakehitystä, että motivaatio riittää tekemään yliopistoista Suomen parhaita työpaikkoja. Opetus- ja kulttuuriministeriön Koulutus ja tutkimus 2030-vision tiekarttatyö kutsuu järjestöväkeä, joka jumittaa neuvottelupöydän liepeillä ja odottelemassa kutsua pöytään.

Me olemme yliopisto 2.0! Emme voi myydä yliopistotyöntekijöiden ammattitaitoa, ansiotason kehitystä ja ostovoiman takaamista suolarahoilla. Lakkovaroitus on jätetty. Paine neuvotteluissa kasvaa.

 

Satu Henttonen
Kirjoittaja on Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL:n puheenjohtaja.