Itä-Suomen yliopiston yt-neuvottelut päätökseen: Ratkaisut kevään aikana

Itä-Suomen yliopiston yhdeksän yksikön koko henkilöstöä ja lisäksi yliopiston hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä koskevat yt-neuvottelut ovat päättyneet. Itä-Suomen yliopistoyhteisöjen henkilöstöyhdistys ISYHYn pääluottamusmies Juha Riepposen mukaan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut olivat vaikeat ja jättivät paljon kysymyksiä avoimiksi.

 

Yt-neuvottelujen pääasiallisena syynä oli yliopistotyönantajan mukaan toiminnan uudistamiseen ja rakenteelliseen kehittämiseen sekä talouden tasapainottamiseen liittyvien ratkaisujen hakeminen. Itä-Suomen yliopistoon kohdistuva perusrahoituksen vähennys vuoteen 2015 verrattuna on arviolta 7–9 miljoonaa vuodesta 2016 eteenpäin. Yliopiston vuoden 2016 talousarvio on 1,1 miljoonaa alijäämäinen.

 

Itä-Suomen yliopiston yliopistoyhteisöjen henkilöstöyhdistyksen pääluottamusmies Juha Riepponen kertoo neuvotteluiden jättäneen monia asioita avoimiksi.

 

– Savonlinnan kampuksen kohtalo on hyvin iso yksittäinen kysymys, aivan kuten koulutus- ja kehittämispalvelu Aducaten tulevaisuus. Myös hallinnon uudistamisessa on kyse valtavasta kokonaisuudesta, jota ei ehditty käsitellä kolmen kuukauden aikana lainkaan tarpeeksi.

Päätöksiä odotetaan huhtikuussa

 

Itä-Suomen yliopiston hallitus käsittelee yt-neuvotteluiden aiheuttamia toimenpiteitä kokouksessaan 11. huhtikuuta.  Henkilöstön osalta ensisijaisesti tarkastellaan eläkejärjestelyjä, määräaikaisten työsopimusten tarvetta, tehtäväkuvien muutoksia ja muita mahdollisia keinoja. Henkilöiden määrä, johon mahdolliset irtisanomiset, osa-aikaistamiset ja lomauttamiset kohdistuvat, tarkentuu yliopiston hallituksen kokouksen jälkeen.

 

– Odotamme työnantajan tuntevan vastuuta henkilöstöstään ja turvautuvan pehmeisiin keinoihin niin pitkälle kuin mahdollista. Tämän olemme myös tuoneet neuvotteluissa esiin lukuisia kertoja.

 

Kaikkiaan neuvottelujen piirissä oli noin 1 200 henkilöä Joensuun, Kuopion ja Savonlinnan kampuksilla. Vähennystarpeeksi on alustavasti arvioitu noin 200 henkilöä, lopullinen luku ilmoitetaan huhtikuun kokouksen jälkeen.

 

Riepposen mukaan vaikea tilanne tulee työllistämään yliopiston luottamusmiehiä vielä pitkään.

 

– Vaikka yt-neuvottelut ovat nyt päättyneet, luottamusmiehet jatkavat uurastustaan henkilöstön hyvinvoinnin eteen. Tämä työ ei todellakaan tule vähenemään, Riepponen toteaa.
 

Lisätietoja:
Juha Riepponen, pääluottamusmies, 0400 996 401