Ajankohtaisia asioita syksyn kynnyksellä

Satu Henttonen

Syyskuu lukee kalenterissa, mutta ilma on kesäinen ja ihanaa ja lämmintä on vielä päivisin. Edessämme on toimelias syksy. Joko sinä olet ilmoittautunut kieli- tai harrastekurssille? Minä aion ehtiä, vaikka neuvoteltavana on kaksi palkkausjärjestelmää, järjestölliseen muutokseen liittyviä kokouksia on runsaasti, infokiertueelle on ehdittävä ja käyn myös jäsenyhdistysten kursseilla kouluttamassa.

Sinua, hyvä jäsen, kiinnostavat varmasti seuraavat ajankohtaiset asiat:

Milloin palkkausjärjestelmä muuttuu ja ketä se koskee?
Jos työskentelet yliopistossa,  palkkausjärjestelmän muutokset tulevat voimaan 1.1.2019. Jos työskentelet Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluyhtiössä, muutoksia tulee myös ensi vuoden alusta. Jos työskentelet Opetushallituksessa, palkkausjärjestelmää uudistetaan sielläkin ja muutokset tulevat voimaan ensi vuonna. Lisätietoa yliopistojen palkkausjärjestelmäuudistuksesta löydät verkkosivuiltamme.

Järjestöllinen muutos? Mikä se on?
Palkansaajajärjestö Pardia ja Ammattiliitto Pro solmivat kesäkuussa aiesopimuksen pardialaisten siirtymisestä Prohon. Tätä suunnittelemme nyt. Yhdistyksemme eri yliopistoissa, virastoissa ja muissa työpaikoissa valmistautuvat omaan päätöksentekoonsa. Jokainen YHL:n jäsenyhdistys päättää erikseen siirtymisestään Pron jäseneksi. Osallistu oman yhdistyksesi vuosikokoukseen.

Miksi Pro?
Yhdistymisellä haetaan vahvempaa neuvotteluvoimaa ja yhteiskuntavaikuttamista niin yksityisillä kuin julkisillakin sopimusaloilla eli isommalla porukalla voidaan vaikuttaa paremmin. Jäsenten edunvalvonnan parantamisen lisäksi suurempi koko mahdollistaa myös kattavammat jäsenedut ja -tapahtumat. Yhdistymisen tuloksena Prosta tulisi 140 000 jäsenen liitto, joka edustaa niin yksityisiä aloja kuin valtion sektoria.

Miten yhdistyminen vaikuttaa minuun? 
Yhdistyksesi siirtyessä Pron jäseneksi, olet yhdistyksen jäsenenä oikeutettu Pron jäsenpalveluihin. Nykyiset YHL:n ja Pardian jäsenedut korvautuisivat Pron tarjoamilla uusilla ja monipuolisilla eduilla. Sinua palvelisi edelleen kuitenkin vanha jäsenyhdistyksesi sekä jo tutut luottamusmiehet. Ensi vuoden jäsenmaksutaso Prossa selviää muutaman viikon sisällä.

Mistä siitä saa tietoa?
Pardian ja Pron edustajat kulkevat ympäri maata kertomassa järjestöllisestä muutoksesta ilmaisen leffaillan merkeissä. Infotilaisuuteen kannattaa mennä, sillä siellä saa tietoa muun muassa tulevista jäseneduista Prossa sekä yhdistymisen aikataulusta. Seuraa myös oman yhdistyksesi viestintää ja ole mukana päättämässä yhdistymisestä yhdistyksesi vuosikokouksessa. Yhdistymiseen liittyviä yksityiskohtia valmistellaan vielä, mutta niistä tiedotetaan tarkemmin Universitas-lehdessä sekä YHL:n verkkosivuilla ja somessa. Seuraa myös Pardian viestintää.

Saanko liitosta jäsenkalenterin ensi vuonna?
Saat, jos haluat. Kalenteria ei tarvitse tilata. Kalenterit jaetaan yhdistysten kautta. Seuraa oman yhdistyksesi ilmoittelua

Uusiutuva, muuntautumiskykyinen ja yhtenäinen järjestökenttämme on siirtymässä kohti vahvempaa kokonaisuutta, joka parantaa jäsentemme edunvalvontaa ja etuja. Yhdessä olemme vahvoja.

 

 

Satu Henttonen
Kirjoittaja on Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL:n puheenjohtaja.

 

17.9.2018: Lisätty verkkosivuille linkki liittyen palkkausjärjestelmän uudistamiseen.